Пропускане към основното съдържание

Щеше ли да е неудобен Осама, ако беше заловен жив?

Вече два дни няма огласени доказателства, че Осама бен Ладен е мъртъв.

Няма снимки на мъртвия лидер на „Ал Кайда“, няма снимки от погребението му, тоест „спешното“ хвърляне на тялото му в Арабско море. Все още е неизвестна самоличността на сътрудниците на Осама и жените, които са били убити при зрелищната акция на американските спецчасти край Исламабад през нощта срещу понеделник.

Официалната версия за ликвидирането на Осама бен Ладен, предложена от американците, е пълна с нелогичности, тъй като те се стремят да запазят мрежата си от агенти в Близкия изток. Затова на обществеността ще бъде предложена историята, която е най-лесна за преглъщане, каза за вестник „Ало“ сръбският експерт по сигурността Зоран Драгишич.

„Много подозрителна и доста наивна е историята, че били следили някакъв куриер и така стигнали до Бен Ладен. Те ще измислят някаква версия, която ще е приемлива за обществеността, а истината трудно ще научим. Сигурно е само, че са имали свои хора в самата „Ал Кайда“, но също и в пакистанските служби за сигурност“, казва Драгишич.

Според него американците са се постарали възможно повече да очернят образа на Осама, особено сред най-младите мюсюлмани, за които той би могъл да стане пример като „мъченик“.
„Затова представиха нещата, че лидерът на най-страшната терористична мрежа в историята използвал жени и деца като жив щит, а е известно, че мюсюлманите не обичат страхливците. Що се отнася до следващите стъпки на хората от „Ал Кайда“, за тях сега е важно да направят едно голямо нападение, с което да докажат, че са живи“, смята Драгишич.

Дарко Трифунович, друг експерт по сигурността, казва, че ликвидирането на Бен Ладен е било нужно на американския президент Барак Обама, за да изтегли елегантно войските си от Афганистан и Ирак.

„Приказките за това как е бил ликвидиран лидерът на „Ал Кайда“, са много неубедителни и оставят голямо пространство за различни спекулации. Ако Осама наистина е имал само двама или трима души охрана, е абсолютно неясно защо не са хвърлили военна димка и не са го хванали. Много по-вероятно е те наистина да са имали намерение да го ликвидират и така да направят мечешка услуга на цял свят, защото която и да е точка по света може да се окаже мишена за отмъщение от страна на войнстващите ислямисти“, твърди Трифунович.

Той допълва, че ако Бин Ладен беше заловен жив, той щеше да е неудобен свидетел, тъй като точно американците са създали него и неговата терористична мрежа.
„Сега всички сме заложници на това поведение на американците, защото ислямистките терористи много лесно и за малко пари могат да се докопат да някаква мръсна бомба, която не е задължително да предизвика много жертви и големи разрушения, но ще всее паника сред населението“, заключава Трифунович.

Военният анализатор Милован Дрецун казва, че в предприетата от американците операция за него е най-интересно какво се е случило с т. нар. първи пръстен от охраната на Бен Ладен, съставен от опитни и изключително верни негови бойци от Йемен.

„Или за него незабележимостта е била най-добрият начин да се скрие или е имал гарантирана сигурност. Най-вероятно го е „предал“ Пакистан, който от дълго време е под натиска на американците да им даде възможност да го ликвидират“, казва Дрецун.

След като с хвърлянето на тялото на Осама в морето е избегнато гробът му да се превърне в светилище за неговите привърженици, такова място според Дрецун може да стане къщата в град Аботабад в Пакистан, в която той е бил убит.

Въпроси, които засега са без отговор, задава „Ало“:

Защо САЩ не публикуваха официална фотография на мъртвия Бен Ладен?

Защо не е публикуван записът от акцията, която на живо гледа и Барак Обама?

Защо няма снимки и не е известна самоличността на убитите телохранители на Осама?

Защо не е публикуван запис от погребението, извършено посред нощ в открито море?
Защо Осама не е бил заловен жив, ако е имал само четирима телохранители?

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.