Пропускане към основното съдържание

България пример за етническа и религиозна толерантност

Ерата на безнаказаността отмина, ние отиваме към една нова ера на суверенитет и отговорност.
Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в обръщението си пред участниците в международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток" в София.
"Всеки, който извърши престъпления срещу човечеството, нарушава този фундаментален принцип на човешките права, нарушава правата на собствения си народ и той ще бъде държан отговорен", каза Бан Ки-мун.
Той сравни днешните бунтове в арабския свят с промените отпреди 20 години в Източна Европа, които доведоха до падането на Берлинската стена и социалистическата система.
Революциите в Източна Европа бяха нежни, кадифени, безкръвни, каза генералният секретар на ООН. А какво наблюдаваме днес в Близкия Изток и Северна Африка - тамошните революции са удавени в кръв, допълни той.
Местните диктатори избиват собствените си народи. Тези народи нямат своя ангел спасител, който да пази хората. Бан Ки-мун посочи, че не е ясно как ще завършат арабските бунтове. "Крайната цел не е ясна. Може да се окаже и много опасна", подчерта генералният секретар на ООН.
По-късно Бан Ки-мун се срещна и с президента Георги Първанов. Пред него той подчерта водещата роля на образованието за повишаване на качеството на живот в света и оцени високо приноса на България като донор и участник в поетите от ООН ангажименти в тази сфера.
Георги Първанов пък припомни тезата си за превръщане на образованието в приоритет на държавната политика като основен фактор за социално и икономическо развитие.
Бан Ки-мун оцени високо инициативата на президента Първанов “Културни коридори”, която стартира през 2005 г. под егидата на ЮНЕСКО и отбеляза, че България може да служи като пример на Балканите за мирното съжителство на различни култури и религии.
Георги Първанов и Бан Ки-мун обсъдиха въпросите на енергийната сигурност след аварията в ядрената електроцентрала “Фукушима”. Двамата отбелязаха необходимостта от въвеждането на високи и ясни критерии за сигурност, които да гарантират безопасното използване на ядрената енергия. 

Източник dnes.bg
тагове новините днес, България

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.