Пропускане към основното съдържание

Николай Младенов: По-добре неопитни дипломати, отколкото обучени в СССР

Предпочитам България да бъде представяна от дипломати, които нямат опит, но ще го придобият, отколкото от такива, подготвени в СССР. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по повод готвените промени в Закона за дипломатическата служба.

Той предупреди всички, които биха оспорили в съда закона, след приемането му от правителството и парламента, че ще се изправи срещу 70% от българските граждани. "При последното проучване на общественото мнение, толкова хора посочиха, че това (сред дипломатите да има агенти на ДС, б.а) повече не може да продължава", поясни Младенов.

Външният министър смята, че разработването на Закона за дипроматическата служба се е забавил малко, но това е станало, заради сериозната работа по него.

Младенов беше категоричен, че до края на годината България няма да има нито един посланик, който е бил свързан с бившата Държавна сигурност. Както е известно външно министерство отзова първите 13 посланици от общо 35-те, огласени като агенти на разузнаването на комунистическия режим.

Младенов припомни, че техните мандати не могат да бъдат прекратени без съгласието на президента и в този смисъл негова е отговорността, че те ще продължат да получават заплати. Външният министър е категоричен, че отзоваването на посланиците няма да навреди на дипломатическите отношение със страните, където те са работили. Според него по-вредно е било България да е представяна от хора, на които правителството няма доверие.

По повод убийството на лидера на "Ал Кайда" Осама бен Ладен Николай Младенов повтори, че всички български посолства по света са с по-висока степен на бдителност. Той отново изрази мнение, че фактът, че страната ни има войски в Афганистан и бази на НАТО не я прави по-застрашена от терористични атаки. "Като страна членка на НАТО ние получаваме сериозна разузнавателна информация, но разбира се риск винаги съществува", уточни Младенов.


Българите в Либия остават в страната на собствена отговорност
Всички българи, които останаха в двете части на Либия, контролираната от бунтовниците и тази под управлението на Кадафи, остават там на своя отговорност, каза външният министър Николай Младенов. Според него след всички призиви за напускане на Либия и организираното извеждане те вече са извън отговорността на държавата. Младенов поясни, че макар българските дипломати да са напуснали Либия, нашето посолство там не е закрито.

















Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.