Пропускане към основното съдържание

Цветанов: Държим се изключително възпитано с извършителите на престъпления

"Държим се изключително възпитано към тези, които извършват престъпления, защото искаме българската правораздавателна система да е тази, която да ги съди". Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването "На 4 очи" по Нова телевизия. Той защити действията на полицаите при акция "Хиените", при която днес беше убит автокрадец, и добави, че са предприели "всичко необходимо в случая".

По повод полицейско насилие при ареста на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов вътрешният министър каза, че "не защитава подобни действия и подобен подход". "Не искам да кажа, че сме безгрешни. От всеки случай извличаме поука", каза Цветанов и добави, че записът от задържането е трябвало да бъде предоставен от адвокатите на Попов още преди година, "защото тогава е можело да се направи дисциплинарно производство". Преди дни Цветанов разпореди инспекторатът на МВР да направи проверка по случая.

Случаят породи и други коментари днес. Пред БНР председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) каза, че "решението за това къде, кога и как да се извърши едно задържане е на прокуратурата".

Прокурорът, ръководител на акцията, Роман Василев също коментира случая пред "Би Ти Ви. "Това е изключително укоримо поведение и нанася белег върху цялата операция". От записа на охранителните камери се вижда, че той е свидетел на насилието, но не прави опит да го спре.

Цветан Цветанов отново отправи нападки към съдебната система. Той изброи прякорите на няколко заподозрени от полицията с по "16-18 сигнала срещу тях", които били държани на свобода от правораздавателната система. "Патицата открадна джипа на стилист Капанов и беше задържан за минути. В момента не е в ареста, а на свобода срещу парична гаранция от 500 лв.", даде пример Цветанов.

По темата "Шенген" той отново заяви, че България е изпълнуила всички технически критерии за членство в европейската зона без граници. По повод изказванията от датски и холандски депутати за отлагане на членството Цветанов обясни, че "те искат малко забавяне, за да направят връзка с механизма за сътрудничество, който не е изискване по Шенгенската конвенция".
Цветанов заяви, че в ГЕРБ не е обсъждан въпросът за това дали той ще е кандидат за президент. "След 2-3 месеца ще станат ясни имената. Това е колективно решение, което се взема от партията", каза вътрешният министър. Той добави, че ГЕРБ ще има собствен кандидат за президент и за кметове в големите населени места.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.