Пропускане към основното съдържание

Първанов за последно: За мен беше чест!

"На този последен за мен парад като върховен главнокомандващ въоръжените сили искам да се обърна към вас уважаеми господа генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници, представители на военно-патриотичните съюзи – за мен беше чест, не по устав, но искрено и от сърце – поклон"
Това заяви държавният глава в емоционално слово на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.Поради изтичането на мандата на президента, това беше последният военен парад за него.
"На този последен за мен митинг като върховен главнокомандващ искам да кажа, че винаги съм бил за това да гледаме на въоръжените ни сили като на гарант номер едно за суверенитета и териториалната цялост на страната и много бих искал да пожелая
на моя наследник да има същата визия и да може още по-категорично от начина, по който аз съм го казвал тук, да твърди че Българската армия е в състояние да гарантира военната сигурност на страната, особено при нарастващите редизвикателства в последно време", каза президентът Първанов.
Според него приоритет номер 1 е да се гарантира сигурност за всички и за всеки.
"За тези десет години, в които бях върховен главнокомандващ на въоръжените сили, бяха направени важни стъпки, бяха взети важни решения за бъдещето на Българската армия и за сектора на националната сигурност. България постигна своята стратегическа цел – членство в Северноатлантическото семейство и огромната услуга за това е на нашите въоръжени сили, с цената на много лишения", похвали се още държавният глава.
"Искам да благодаря преди всичко на вас, и на онези, които вече са извън бойния строй. Вярвам, че историята ще съхрани спомена за онова, което са направили те. Искам да се извиня на онези, които бяха освободени, които бяха уволнени през тези години. Защото освен несгодите знам, че таят в себе си дълбоко и лично огорчение, каза още Първанов.
Държавният глава беше категоричен, че иска да има приемственост във военната политика.
Тържествен водосвет на знамената-светини и бойните знамена на Българската армия беше отслужен днес по повод на Деня на храбростта и празник на армията - 6 май.
Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, депутати, министри, висши военни, посланици, военни аташета, ветерани, граждани.

Източник dnes.bg
тагове Първанов, политика, президент

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.