Пропускане към основното съдържание

4,3 млн. лв. за ограмотяване на ромите. За 4 години

4 271 026 лв. е пръснала държавата за ограмотяване на българските роми.
Парите са похарчени за периода 2006–2010 г. Въпреки това обаче уж „ограмотените“ са останали неграмотни и не са успели да си намерят работа. Това сочи одитен доклад на Сметната палата за дейността на Националната програма за ограмотяване и квалификация на ромите в България.
Общо 6289 необразовани мургави наши съграждани са преминали през програмата, която е действала на територията на цялата страна. 
Похарчената сума от 4 271 026 лв. е разпределена в два модула.
По първия – „Ограмотяване“, са изразходвани 3 917 000 лв., а по втория модул „Професионална квалификация“ – 354 000 лв .
Ограмотяването на един ром е струвало на данъкоплатците между 603 и 993 лв.
Плащаните пари за минималната професионална квалификация пък са варирали между 262 и 1328 лв. 
В началото на програмата е имало засилен интерес към нея, тъй като участниците в нея получавали пари в брой, под формата на „стипендии“. Мургавите ни събратя се записвали в програмата, вземали парите и след това изчезвали.
Според Сметната палата 1034-ма роми са напуснали безпричинно образователните курсове.
На 262-ма души от тях са наложени глоби в размер на 24 150 лв., като едва 27% от тях са възстановили доброволно дължимите суми.
Ръководството на Националната програма е завело дела срещу 70 роми. По-голяма част от тях са осъдени, но едва 15 лица са възстановили парите.
Участието в курс по ограмотяване включва преминаване през тест за входящо ниво на грамотност, а при приключването на обучението – тест за изходящо ниво.
Успешно издържалите теста получават удостоверения за завършен курс  „Ограмотяване”.
Накрая Сметната палата препоръчва на социалното министерство да инициира промени в Закона за насърчаване на заетостта, който да ограничи раздаването на "стипендии" на неграмотните роми, които по-късно са присвоявани от тях.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.