Пропускане към основното съдържание

Денят на свобода от държавата настъпва на 4 май

Всеки ден българите изработват по 211 млн. лв. за държавата и това ще приключи утре, откогато ще могат да се трудят за себе си. Това изчисли Институтът за пазарна икономика, който всяка година обявява Деня на свобода от правителството. Датата показва кога заплануваните приходи в държавния бюджет ще бъдат изпълнени, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата

За да попълнят държавния бюджет, през тази година българите ще работят до 4 май, а до 13 май ще попълват и дефицита, сочат изчисленията на ИПИ. През 2011 г. са необходими 124 дни, за да се изработят предвидените 26.2 млрд. лв. приходи в бюджета.

През миналата година данъкоплатците бяха работили за държавата до 31 май, като според института през тази година Денят на свобода от правителството настъпва по-рано не защото кабинетът е намалил разходите си, а заради по-големия бюджетен дефицит.

Най-много дни през 2011 г. хората са работили, за да попълнят приходите от ДДС – 31 дни. За приходите от акцизи са били нужни 18 дни, с ден повече е отнело социалното осигуряване, 8 дни - здравното. Приходите от подоходните данъци се запълват за 10 дни работа, корпоративните данъци - за 8 дни, имуществените - 3 дни.

Експертите на ИПИ коментират, че през последните години зависимостта на данъкоплатците от държавата не се е променила чувствително и те не са получили повече свобода. Корпоративният, подоходният данък и ДДС останаха непроменени, но се покачиха осигурителните прагове, имуществените данъци, акцизите, а също и таксите. Всичко това идва да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата
си - често за сметка на другите, които не плащат, коментират експертие.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.