Пропускане към основното съдържание

Заплата на час от 2012 г.

От 2012 г. заплатите вече ще се договарят чрез почасова ставка. Това обяви вчера социалният министър Тотю Младенов и обясни, че за въвеждането на идеята вече се проучват необходимите нормативни промени, пише Монитор.
В момента всяка година кабинетът определя минималната работна заплата и ставка с нарочно постановление, като за последните три години те са съответно 240 лв. и 1,42 лв. Сега обаче се обмисля възможността парите за всеки час работа да се договарят от социалните партньори по подобие на осигурителните прагове. Държавата вероятно ще отстъпи крачка назад и ще остави инициативата в техни ръце. Според Тотю Младенов ставките ще са различни по браншове и сектори.
Почасовата работа ще осигури по-голяма гъвкавост на трудовия пазар, смята той. Социалните партньори вече възприели идеята и е напълно възможно Националният съвет за тристранно сътрудничество да я утвърди и наистина да ни плащат на час още от догодина. Според Чавдар Христов, изпълнителен секретар в КНСБ, това означава на практика да има договаряне на няколко нива: национално, по браншове и в конкретното предприятие. Договорената сума ще е задължителна и под нея никой няма право да пада. В Германия например доходите се договарят само по този начин.
Чрез почасовото заплащане на практика ще се промени и минималната работна заплата. В момента например в металургията минималната заплата вече е над 400 лв.
Според социалния министър сегашното й ниво ще бъде ревизирано още от 1 юли. Той смята, че тогава може да бъдат компенсирани и минималните пенсии но без да се нарушава финансовата дисциплина. В момента минималната заплата е под прага на бедност, коментира министърът.
Колкото и да се опитват да ме скарат с колегата Дянков, няма да стане, обясни още Младенов. Според него финансовият министър си гледа неговата работа, а той - своята, но работят в един екип.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.