Пропускане към основното съдържание

Цените растат, линията на бедност достигна почти 200 лева

С нови 3,3% нараснаха необходимите средства за нормално съществуване в страната през първото тримесечие на 2011 г.
В стойностно изражение сумата достигна до 528,14 лв. на човек на месец, което означава, че 4-членно домакинство (2-ма възрастни + 2 деца) трябва да притежава 2112 лв., за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.
Това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за месец март.
За една година издръжката на живот е нараснала с 156 лв. за домакинство от 4-ма души. 
Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване достигна 199,14 лв. на 1 лице, което показва ръст с 4,0% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база – със 7,0%.
Според КНСБ от началото на годината се наблюдава трайна тенденция на покачване на цените на основни хранителни стоки.
Поскъпването общо при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия през първото тримесечие е 5,6%, а в годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години, отбелязват от синдиката.
Групата „Хляб и зърнени храни” отбеляза средно поскъпване с 8,5%, при цените на хляба поскъпването е с 10,1%, а при хлебни и тестени изделия – със 7,7%, пшеничното брашно поскъпва през първото тримесечие с 6,3%, а на годишна база – с 37,8%.

Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата „Захар, мед, шоколадови и захарни изделия” – с 16,3%, като водещо е поскъпването при захарта с 35,1%, а при шоколадовите и захарните изделия – средно с 8,2%.
Традиционно високи за сезона се задържаха цените на плодовете и зеленчуците. Като цяло плодовете са поскъпнали с 9,0%, а зеленчуците – с 23,3%.
При „Животински и растителни масла” е регистрирано нарастване с 4,6%. Слънчогледовото олиото отбеляза ръст от 2,7%, а на годишна база с 42,7%. Маргаринът е по-скъп с 2,2%, а кравето масло – с 11,2%.
От синдиката смятат, че е необходимо незабавно повишаване на минималната заплата за страната. Всяко нейно увеличение би гарантирало не само социален ефект, но и икономически, твърдят от КНСБ.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност