Пропускане към основното съдържание

Пада изискването за 10-месеца "жителство" на местния вот?

Конституционният съд (КС) най-вероятно ще отхвърли залегналия в новия Изборен кодекс срок за уседналост 10 месеца и ще го намали на 6 месеца. Мотивът ще бъде, че не може така рязко да се увеличава изискуемият срок.

Това съобщи Mediapool, като се позова на отлично информирани източници, преди да бъде огласено официалното решение на КС.
Новият Изборен кодекс, който депутатите приеха скоростно в края на миналата година, предвижда за кмет да могат да гласуват само хората, които са живяли в съответната община поне 10 месеца.
Мярката трябва да бъде приложена на местните избори тази есен, а законовите изисквания за предстоящия през 2015 година вот, трябва да бъдат още по-строги – уседналост от една година.

Именно изискването за уседналост 12 месеца залегна в искането за тълкуване от Конституционния съд, който бе сезиран от бившите коалиционни партньори от ДПС и БСП.

Конституционните съдии смятат да се мотивират със стандартите на ПАСЕ и Венецианската комисия, които изискват регистрациите на гласоподавателите да са направени половин година по-рано, пише Mediapool.

След решение, че 10 месечната уседналост противоречи на основния закон, парламентът ще трябва да запише в Изборния кодекс тълкуването, предложено от КС. Ако пък депутатите не се съобразят, за местните избори на есен ограничение в месеците уседналост няма да има.

Освен това КС най-вероятно ще отмени и електронното гласуване. Членове на съда са на мнение, че текстът, който влезе в кодекса предимно по настояване на десните, може да предизвика объркване в изборните резултати.

Мотивът за решението ще бъде защитен и със скорошното отсъждане на Конституционния съд в Германия, който забрани използването компютърна техника, чрез която става гласуването по електронен път. Немските юристи преценили, че тази система не дава възможност за алтернативен контрол.

Въпреки, че Конституционният съд няма определен срок, в който трябва да обяви тълкуването си, се очаква то да излезе преди посещението на представители на Венецианската комисия у нас.
Представителите на комисията поискаха от управляващите проекта за Изборен кодекс в края на миналата година и се очаква посещението им в България на 12 и 13 май. Очаква се те да проведат срещи с ЦИК, парламентарните групи, правната комисия в парламента и НСОРБ. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност