Пропускане към основното съдържание

Министерството на финансите: Има проблем с приходите, но "само" за 100 млн. лв.

Министерството на финансите очаква годината да приключи с около 100 млн. лв. по-малко приходи в бюджета от планираното. Това става ясно от последния анализ на ведомството на Симеон Дянков. Според документа най-сериозно ще е неизпълнението при събираемостта на осигуровките - 200 млн. лв. Още 100 млн. лв. от прогнозираните приходи от данък печалба няма да бъдат събрани.

От министерството и Националната агенция за приходите (НАП) признаха, че все повече компании се опитват да бавят плащанията на този данък и прибягват до счетоводни трикове. В НАП вече е сформирана група, която да набележи проверки и ревизии в рискови дружества. Проблемът с по-малките приходи от осигуровки и корпоративен данък трябва да се компенсира с по-голяма събираемост на ДДС - около 200 млн. лв. отгоре.

Оптимизмът на ведомството на Дянков идвал от последните прогнози за летния туристически сезон и земеделската продукция за тази година. Има добра тенденция и при ДДС, която се дължи на засилен внос на индустриално оборудване, но не е ясно колко дълго ще продължи. Допълнително 85-100 млн. лв. държавата трябва да получи и от продажби на активи на комбината "Кремиковци" след обявяването му в несъстоятелност. Тази сума най-вероятно ще бъде преведена на НАП за несъбраните в миналото вземания, след като активите бяха продадени на 12 април за 316 млн. лв.

Така преизпълнението на едни приходи трябва да компенсира голяма част от лошата събираемост на други. Очакваният краен резултат е около 100 млн. лв. на минус пред декември (виж графиката). Във ведомството на Дянков са ядосани на НАП заради доста по-песимистичната й прогноза, която изтече в медиите миналата седмица, съобщиха източници на "Дневник". Според агенцията неизпълнението на приходите ще е доста по-голямо - с 570 млн. лв. над планирания минус.

Във финансовото министерство смятат, че още е много рано за такива черни предвиждания. През 2009 г., когато се знаеше, че предстои задълбочаване на рецесията, отново директорът на НАП Красимир Стефанов предупреди, че има голям риск от "издънване на бюджета", който в крайна сметка не се случи в такива размери.

От Министерството на финансите признават, че само лошата събираемост на осигуровките ги е изненадала тази година. По данни на Националния осигурителен институт тя се дължи на голямата безработица, сивата икономика и нежеланието на самоосигуряващите се да плащат максималните вноски.
Увеличение на пенсиите е възможно само ако се повишат осигуровките или при по-големи реформи в пенсионната система, коментираха от Министерството на финансите. Това е причината ведомството да обяви, че няма да има актуализация поне до 2013 г. Освен ако изборите тази година не променят тези планове, коментираха експерти.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.