Пропускане към основното съдържание

Дянков: Подписаните документи за АЕЦ "Белене" са успех за България

Подписаните и меморандум, и споразумение между НЕК и "Росатом" са напълно в интересите на България. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков в предаването "На четири очи" по Нова телевизия в отговор на въпрос каква точно е била неговата рола в "злополучното" споразумение по проекта. Дянков посочи, че няма "нищо злополучно" в случая и уточни, че ако двата документа не са били подписани, сега България е щяла да се намира "в арбитраж"."И меморандумът, и това споразумение са успех за България", категоричен беше той. 

Дянков обясни и че така България е спечелила време да си защити интереса и също експерти от Министерството на финансите и други ведомства да се ангажират с проекта, за да се изясни моментът с цената.

На въпрос дали в такъв случай е прав уволненият в четвъртък късно вечерта директор на НЕК Красимир Първанов като казва, че тъкмо Дянков му е разрешил да сложи подписа си под двата документа, които министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви за национално предателство, вицепремиерът отговори: "Тази тема я затворихме преди няколко дни с факта, че това, което е направено, е в полза на България".

Не стана ясно дали вицепремиерът е разрешил на директора на НЕК да сложи подписа си под съответните текстове, нито дали е подкрепил освобождаването му. 

Според финансовия министър наетите консултанти от британската банка HSBC са опитни и ще успеят да се справят за два месеца с поставената им задача. Според него това е институция, която "има 3 трилиона долара активи" и едва ли ще си "плюе на реномето"  заради "такава малка сделка", каквато представлява оценката на проекта за АЕЦ "Белене".  Дянков посочи, че има впечатления от качеството на работата на институцията от предишния си опит на експерт.

По думите му взимането на процент комисиона освен твърда сума по договора е стандартна процедура. В конкретния случай банката ще получи 2 млн. евро и 0.95% от привлечените външни инвестиции за проекта. 

Все още не знаем цената на централата, ще знаем сега, когато най-после имаме консултант. "Една от големите им задачи е да кажат какви цени са възможни за този проект. За мен като икономист тук има две теми - този проект икономически обоснован ли е - ако се построи ще се продава ли и на каква цена и ако се построи, колко ще  струва като цяло. И затова ни трябва консултант", обясни Дянков. По думите му задачата им е чисто експертна, а те имат огромен опит. 

Министърът обясни, че консултантът ще посочи няколко възможни сценария, от които ние ще решим кой е "най-вероятният и дали изобщо някой ни урежда". От разговора стана ясно и че експерти от финансовото министерство ще работят, за да "не се изпусне нещо".
Дянков посочи, че натискът по проекта е огромен както отвън, така и вътре в страната, защото много политици са били обвързани неразривно с проекта. "Искам веднъж завинаги да кажем в парламента: народе, искате ли с тази цена други неща да направим - енергийна ефективност за 70 000 панелни блока, например. Като знаеш веднъж цената, имаш по-добра аргументация", коментира още Дянков. 


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.