Пропускане към основното съдържание

Управляващите посрещат френския вътрешен министър в опит да променят позицията за Шенген

Френският министър на вътрешните работи и въпросите на имиграцията Клод Геан ще бъде днес на посещение в България, по време на което ще разговаря с премиера Бойко Борисов и с колегата си Цветан Цветанов.

Визитата на Геан ще е доста кратка - едва два часа, в рамките на които управляващите трябва да се опитат да повлияят на негативната позиция на Франция за присъединяването на България към шенгенската зона.

Външните министри на Франция и Германия - Ален Жупе и Гидо Вестервеле, преди броени дни повториха тезите си - че София и Букурещ не са готови за членство в свободната зона. Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов и заместника му Цветанов по нищо не личи нито Франция, нито Германия да имат намерение да променят позициите си.

Те се обявиха за отлагане на присъединяването и заявиха, че очакват напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. Решението за разширяване на свободната зона се взима с пълен консенсус от всички страни - членки на Шенген.

Преди седмица Цветанов отправи покана към вътрешния министър на Франция да посети България, за да се увери лично в подготовката за Шенген. Визитата, на която България явно разчита, ще продължи не повече от два часа, научи "Дневник" от дипломатически източници. На 11 и 12 май в София пристига и министърът по европейските въпроси на Холандия Бен Кнапен, който също е поканен да се увери лично в готовността на страната.

В края на януари, отново по покана на Цветанов, в България дойдоха депутати от Бундестага. След като посетиха граничния пункт с Турция, германските политици заявиха, че "видяното е надхвърлило очакванията им", и обявиха страната за напълно готова за Шенген.

В началото на миналата седмица Карлуш Коелю, докладчик на Европарламента по темата, също обяви България и Румъния за готови за шенгенското пространство. "Те дори са по-подготвени да защитават границите на Европа, отколкото някои настоящи членки на Шенген", обяви Коелю пред парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Комисията изслуша доклад техническата готовност на двете страни, който трябва да бъде гласуван на 2 май.

В края на миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, обаче заяви, че няма политическа подкрепа сред останалите в ЕС за присъединяването на София и Букурещ към свободното пространство. По думите му това било едно от затрудненията на унгарското председателство. "Румъния вече е технически готова за Шенген, а България ще бъде до началото на май. Няма обаче никаква политическа подкрепа сред останалите в ЕС и затова двете страни засега не могат да се присъединят.

Блокирани сме на политическо ниво", каза Орбан на пресконференция, цитиран от БНР. По думите му на пътя на България и Румъния в момента стоят силни държави членки, чиито позиции и влияние имат значение. "Всичко, което можем да направим, е да поддържаме дискусията жива, за да може България и Румъния да са в добри позиции за преговори. Ще сме отворени, ще сме гъвкави и ще показваме, че двете страни са готови за Шенген", коментира Орбан в отговор на въпрос какво може да се очаква до края на унгарското председателство.
Въпреки това българският вътрешен министър Цветанов отново заяви в петък, че България има политическа подкрепа за присъединяването си към свободното пространство. Пред БНТ той обясни исканията за отлагане на това решение с имигрантския поток от Африка към Европа, с неусвоените от предишното правителство евросредства за покриване на техническите изисквания за Шенген и с недоверието на Брюксел към способностите на тройната коалиция да се пребори с корупцията и организираната престъпност. Подчерта обаче, че правителството на ГЕРБ получавало само положителни оценки по мониторинговия механизъм.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност