Пропускане към основното съдържание

Българинът "богат" с 514 лв. на калпак

Среден чист доход от 514 лева на човек от домакинство би осигурил на българите чувството, че не са бедни.
Това сочат сочат данни от изследване на КНСБ за трудовия климат, представени от директора на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев.
Индексът, по който е правено проучването, е измерител на материални и нематериални индикатори за удовлетвореност, като е от 0 до 100, поясниха от синдиката.
Основната извадка за изследването е от 3300 души, като проучването е за периода ноември–декември 2010 г.
Едва 2,5 на сто от анкетираните смятат, че сегашната официална линия на бедност от 211 лева е реална, според 96,6 на сто тя трябва да е значително по-висока.
Кризата разширява базата на бедността, като проблемът се е задълбочил през 2010 г., отчете Томев.
По думите му 60 на сто от участващите в проучването изпитват затруднения с доходите, които получават, като за 26 на сто от тях затрудненията са сериозни.
На абсолютното дъно на бедността са 9,5 на сто от запитаните, докато през 2009 г. като такива се оценяват 8,7%. Едва 1% от българските работници казва, че живее добре.
Справедливото заплащане е най-важната ценност на работата според заетите – оценено е с 4,8 по петобалната система, а степента на неговото осъществяване е едва 2,8.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.