Пропускане към основното съдържание

Суперхапче срещу радиация разработиха наши учени, съобщава “24 часа”


24 часа пише:
Суперхапче срещу радиация разработиха наши учени от института по полимери в БАН, съобщава ръководителят му проф. Кольо Троев пред “24 часа”. Така радиопротекторите ставали до 2,5 пъти по-ефективни от старите медикаменти, с които са оборудвани армии по света. За да се стигне до производство обаче, са необходими скъпи тестове, за които БАН няма пари. Хапчето действа просто - пие се като обикновено лекарство, но поглъща радиацията в човешкия организъм. Американци от Тексаския университет обаче се интересуват живо от разработката. Проф. Катрин Мейсън ще се срещне днес с проф. Троев, за да обсъдят бъдещото на хапчето.
Сега пише:
Зад заканите на държавата да конфискува и разпродава имоти на големи длъжници и престъпници не стои никакво покритие, пише “Сега”. През миналата година държавата не е продала нито един недвижим имот, който е бил конфискуван, отнет или изоставен в нейна полза, става ясно от непубличен отчет за дейността на Националната агенция за приходите (НАП) за 2010 г., с който вестникът разполага. От цялото имущество, което данъчните са успели да продадат за една година и което се състои предимно от злато и валута, в хазната са влезли нищожните 7.5 млн. лв. От 1 януари 2010 г. насам единствено НАП разпродава отнетите от съдилища, митници и други органи вещи на граждани или фирми заради дългове, престъпления, нарушения и т.н. За 12 месеца обаче служителите на агенцията не са успели да осребрят нито един недвижим имот, независимо че през м.г. регистърът на НАП за продажбите беше пълен с апартаменти, офиси, помещения на длъжници в хотели и закрити комплекси в Слънчев бряг, Банско и т. н. Не е продаден имот и на нито един престъпник, предаден на НАП от комисията за установяване на незаконно придобито имущество.
 Дневник пише:
“Българските потребители 2010: Евтина храна и стари дрехи”, е водещото заглавие на “Дневник”. Потреблението, на което се разчита да е сред основните двигатели за растеж на българската икономика, продължава да се свива. Домакинствата пестят и се опитват да компенсират намалелите си доходи, загубата на работа и поскъпването на живота, като трупат запаси (купуват големи количества евтина храна). Това показват данните на Националния статистически институт за потреблението през 2010 г., разказва изданието. Когато се купуват дрехи и обувки, решаваща за избора също е ниската цена. Продажбите на официални и връхни облекла са станали рядкост, като този пазар се е свил до нивата отпреди 6-7 години. Още по-драстично е паднало търсенето на черна и бяла техника. През миналата година на 100 домакинства се пада един купен телевизор, докато през 2006 са били пет. Покупки на перални и хладилници се правят само в краен случай.
 Труд пише:
“Светът е на ръба на криза заради високите цени на храните, заяви във Вашингтон, САЩ, президентът на Световната банка Робърт Зелик, предаде Би Би Си. Финансистът отправи предупреждението по време на реч, с която закри срещата на Световната банка и Международния валутен фонд. Според Зелик поради скока на цените на храните през последната година над 44 млн. души по целия свят са изпаднали в бедност. Покачване на индекса на храните с още 10% ще изпрати в нищетата нови 10 млн. души, каза Зелик”, четем в “Труд”.
Стандарт пише: 
Икономическата ни политика трябва да е много по-активна, а не фокусът да пада главно върху енергетиката, заявил финансовият министър Симеон Дянков пред Нова тв, цитиран от “Стандарт”. Вицепремиерът не разкритикувал пряко работата на икономическия министър Трайчо Трайков, а само обясни, че ведомството му е твърде голямо. Освен в икономиката много още може да се направи и в земеделието, където има много оплаквания и нещата се случват бавно, допълнил Дянков. По думите му в момента в аграрния сектор се говори много повече, отколкото се върши реално.
Монитор пише:
Около 9000 ученици, или половината от тези, които напускат школата всяка година, посочват като причина за прекъсване на образованието си безинтересните или трудни уроци, пише “Монитор”, като се позовава на социологическо проучване по поръчка на министерство на образованието. По данни за учебната 2006–2007 г. в страната са функционирали 3142 училища. Броят на учениците от първи до четвърти клас е 263 614, от пети до седми клас–292 590, от девети до 12-и  клас–310 168. През същата учебна година са отпаднали 18 347 ученици. Между 2 и 3% от всички ученици напускат всяка година училище, сочат данните от Националния статистически институт.

Източник kafene.net

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.