Пропускане към основното съдържание

Тръгва система за лекарски грешки до края на 2011

До края на 2011 година ще бъде създадена национална система за оповестяване на трудните за диагностика и лечение случаи.
Това съобщи председателят на Български лекарски съюз Цветан Райчинов по време на 52-я извънреден събор на медиците в Радва.

Медицински анализатори, а не информатори ще следят за лекарските грешки, решиха медиците по време на националния лекарски форум.
След като здравният министър Стефан Константинов разкритикува предложението за създаване на длъжност „лекарски информатор" и го определи като глупост, членовете на събора приеха контрола върху такъв тип случаи да се осъществява от медицински лица.
Те ще следят за лекарски неблагополучия, след което ще предават информацията в лекарския съюз, който ще има координираща функция, съобщи Дарик.
Цветан Райчинов обясни, че подадената информация от анализаторите ще бъде анонимна, а целта е да се избегнат инцидентите.
„Така ще имаме база данни, в името на сигурността на пациентите, а събраният опит ще бъде полезен и за здравните работници в борбата им с лекарските грешки. Тук не става дума за доносници, а анализатори", каза още председателят на лекарската колегия.
Системата трябва да прерасне в национална до края на тази година. А идеята за създаването й е на д-р Милан Миланов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.