Пропускане към основното съдържание

Рецептурник за яслите. Месото – филе, каймата – без жили

Филета от месо и риба ще трябва да доставят в детските ясли фирмите, спечелили обществена поръчка.
Това предвижда проекторецептурник за детското хранене до три години, който се очаква да е готов до края на тази година, каза Веселка Дулева, ръководител на секция "Хранене и обществено здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве.
Ястията с кайма ще трябва да са от мляно месо. Изискването е месото да бъде без сухожилия и кости, без видими мазнини.
"Продуктите трябва да са качествени, но не е поставено условие задължително да са "Стара планина", коментира Дулева пред БТА.
Само от пресни или замразени зеленчуци ще се приготвят манджите за малчуганите.
Зърнените храни задължително ще присъстват в дневното меню на децата, защото са богат източник на енергия и растителни влакнини и са в основата на хранителната пирамида, предвижда се дори и в някои супи да се влагат зърнени компоненти (овесени ядки, булгур и др.).
Нишестените кремчета за закуска ще включват и пюрета от пресен плод.
В продуктите, с които се приготвя детската храна, ще бъде намалено съдържанието на сол, захар и мазнини, в това число и наситени мазнини.
Рецептурникът се разработва в сътрудничество с няколко детски ясли в софийските квартали "Красна поляна", "Западен парк", "Люлин", както и от Кюстендил, Габрово и Перник.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.