Пропускане към основното съдържание

Хлябът по стандарт - без консерванти и набухватели

Новите стандарти в производството на трите типа масов хляб на пазара – бял, Добруджа и типов, ще се състоят в специални изисквания към основните суровини. В тях няма да има консерванти и набухватели, ще има определено количествено съотношение на съставките, времево ограничение в процеса на изпичане на хляба, както и спазване на лабораторни показатели за качество. 

Това заяви в интервю за радио „Фокус” Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните. Специално формирана работна група от експерти ще определя основните параметри на новата стандартизация на хляба.

Основните участници в специалната работната група от експерти ще са браншовите организации, зърнопроизводители, производителите на брашно, хлебопроизводители, ще има експерти от института в Пловдив, специалисти от националния център по опазване на общественото здраве; експерти от Агенцията по безопасност на храните. Всички те ще трябва да се обединят около всички тези норми, които ще бъдат записани в стандарта, предаде Фокус. 

Зам.-изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Тенчо Тенев обясни, че дори след създаването на единен стандарт за хляба, всеки хлебопроизводител ще може да прецени дали да произвежда по стандарт или по собствена рецепта за хляб, както е и до момента. 
Запитан за основните нарушения в производството на диетични типове хляб, Тенчо Тенев съобщи, че нарушенията са в две насоки: употреба на прекомерно количество сол, която надхвърля нормата записана в техническите документи за производство и на второ място, употребата на малцово брашно, което придава тъмния цвят на хляба и не е упоменато на етикета на стоката.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.