Пропускане към основното съдържание

Премиерът: Босовете ще ни кацнат. Никакво отчаяние!




Остри реплики между МВР шефа и президента Георги Първанов по отношение подслушването на босове на организираната престъпност са прехвърчали по време на Консултативния съвет по национална сигурност.

Това стана ясно от публикуваната стенограма на сайта на държавния глава.

"И пак ще попитам, възможно е въпросът да е риторичен, но за мен е наистина много важно дали тези 20-30, но не повече акули, не всичките 300 или колко, както Вие навремето ги казахте, и не всичките хиляди – големите босове на престъпността, на скенера ли са, следи ли се всяко тяхно действие, защото за мен това е ключов въпрос, който трябва да получи отговор?", обръща се повторно президентът към участниците в съвета, след като вече е поставил питането си в началото на заседанието.

Цветан Цветанов веднага се намесва:

"Босовете на организираната престъпност, трябваше да се работи по тях в самото начало на прехода, в годините на демокрация и всичко, което трябваше да бъде направено от политиците, за да се предприемат необходимите законодателни мерки.

Защото кажете ми, Емил Кюлев, според Вас, бос на организираната престъпност ли е, когато беше убит, и защо правоохранителната система тогава не е работила по него? А Емил Кюлев човекът ли е, който изкупи банките, които всъщност бяха след фалирането на банковата система 1995-1996 г. и когато всъщност бяха разпределени финансовите потоци в определени лица, които бяха толерирани от политическите партии? Емил Кюлев не беше ли Ваш съветник като президент?


ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:

Не е бил никога.


ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ:

Да, но в публичното пространство беше оповестено, че е в близки отношения с Вас.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:

Това беше опровергано и въпреки всичко Вие го повтаряте непрекъснато.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ:

Повтарям го, защото това е на база откритите източници, които имаше в публичното пространство, от медиите.

Така че в тази посока, когато говорим за босове, трябва да Ви кажа, че истинските босове на организираната престъпност те отдавна не се занимават с престъпна дейност. Босовете на организираната престъпност вече са легални бизнесмени, които се ползват с протекцията на много от политическите партии, които са в годините на прехода.

И точно затова в 2007 г., когато страната влезе в ЕС, беше наложен и механизмът за оценка, точно в секторите борба с организираната престъпност, корупцията и съдебната система.
Защото "октоподът", както казваме за определени лица, ами извинявайте, как да работим срещу тежката организирана престъпност и босовете при положение, че един от основните участници в "октопода" беше съветник на Държавната агенция за национална сигурност, която беше формирана и беше създадена от предишното правителство? ...
Защото, не знам дали сте присъствали тогава, но поне г-н Станишев е тук, на пленум, който излезе в публичното пространство, как Румен Петков и Цвятко Цветков си говорят за братята Маргини, че са били "добрите момчета", които Цвятко Цветков ги защитава на пленум на БСП. Извинявайте, но как да работим срещу Маргините, при положение, че те са ползвали протекцията на държавата през тези години, как да работим по други знакови фигури, които по някакъв начин са доближени до определени фигури в политическото пространство на страната? ...
„От казаното от Вас разбирам, че Вие сега не работите по тези босове, защото времето е изпуснато“, репликира го президентът.
В дискусията се включва и главният прокурор, който изразява несъгласие с думите на МВР шефа.

„Ние не сме се отказали от босовете. Той е прав, че е много трудно да се работи сега по босовете, но това изобщо не означава, че сме се отказали. И аз лично, честно да си призная, ще правя всичко възможно, за да стимулираме системата на прокуратурата, доколкото зависи и от нас, и системата на МВР и на ДАНС, да не се отказваме от тях и да продължим да работим, докато поне няколко знакови фигури, които традиционно свързваме с организираната престъпност, постъпят в затвора. Трябва да успеем“, категоричен е Борис Велчев .

„Може би грешно съм бил разбран, че сме се отказали. Дори мога само да припомня за организирани престъпни групи, които са свързани с поръчкови убийства. Нека да погледнем за "килърите", за Пешо Сумиста, който също се свързва с това, или че аз съм бил в конфликта, или Вие, г-н Президент, че той е бил Ваш съветник. Така че в тази посока сме безкомпромисни в борбата срещу организираната престъпност“, обяснява Цветанов и предизвиква ново негодувание в реакцията на президента:


„Аз не мога да разбера, Вие ли ползвате жълта информация или захранвате жълтите медии, но съветниците на президента са публикувани официално в сайта, сигурно и в Държавен вестник. Така че, ако искате да разберете кой кой е, моля, прочетете там. Да вдигнем малко нивото“.

Премиерът Бойко Борисов се намесва на края на спора.

"В интерес на истината и голяма част от тях вече от няколко години са зад граница и се издирват с червени бюлетини на Интерпол. Други от тях, които видяха как завършиха близки до тях в гроба, други, преследвани от половин Европа зад граница, действително преминаха към друг бизнес.
Но пък тук е точно това, което исках да кажа, подкрепата на главния прокурор, че шило в торба не стои. Рано или късно с парите, с това, което имат, те пак отиват от другата страна на своя бизнес.
И трябва да ви кажа, особено в контрабандата на цигари, в акцизни стоки, с финансите, които имат, аз съм убеден, че те и финансират предварително тези операции.
Затова не трябва да има никакво отчаяние. Напротив, те рано или късно пак ще кацнат. Да, те сега не ходят с бухалките, не ходят по кафетата, това е за всички ясно, но парите се въртят.
И вече действително трябва службите да минат под ръководството на прокуратурата, на по-високо ниво и да хванем финансовите им потоци. Те с тези пари финансират подобни неща“, категоричен е министър председателят .
По време на дискусията правосъдният министър Маргарита Попова изнася непубликувани до момента данни на прокуратурата за оперативните способи, прилагани през 2010 година.
През 2010 г., техният общ брой, не само подслушванията, прокуратурата отчита около 11 618, при 8 843 за 2009 г., като броят на лицата, спрямо които са използвани СРС през 2010 г., е 3 524, при 2 481 за 2009 година.

„Значи, за тройно увеличение на лицата, спрямо които са използвани способите, не може да се говори. Няма и двойно увеличение на броя на лицата, по отношение на които са използвани СРС“, категорична е Попова.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.