Пропускане към основното съдържание

Правителството предлага промени за намаляване на административната тежест върху бизнеса

Принципът на мълчаливото съгласие да се прилага и при регистрационните режими за бизнеса. Това предвиждат промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, които се очаква кабинетът да обсъди на днешното си заседание.

Промяната означава, че кандидатстващата по определен регистрационен режим фирма автоматично ще се счита за одобрена, ако администрацията не се е произнесла в определения срок. Целта е да се намали административната тежест и да се подобри бизнес средата, обясниха от правителствената информационна служба.

Със законопроекта се допълват изискванията към административните органи за предоставяне на услуги по електронен път и се облекчават условията за деклариране на някои обстоятелства при кандидатстване за лиценз или разрешително, добавиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В момента принципът на мълчаливото съгласие се прилага само за разрешения и удостоверения за еднократни сделки, и то ако не противоречи на друг закон. Мотивът за разширяването му е, че при регистрацията административният орган няма право да преценява по целесъобразност и ако фирмата е представила всички необходими документи, е длъжен да се произнесе в срок.

Друга важна промяна е изработването на методика за определяне на разходоориентиран размер на всички такси, събирани за администрираните услуги, независимо от органа, който ги събира. Тя трябва да бъде предложена от министрите на финансите и на икономиката, енергетиката и туризма в срок от 6 месеца от влизането в сила на закона и ще важи от началото на 2012 г.

Размерът на таксата трябва да съответства на разходите на административния орган за извършване на съответната услуга и за упражняване на контрола, като административните разходи не могат да надвишават 20% от таксата. Според сегашното законодателство различните агенции могат по своя преценка да начисляват допълнителни плащания

Предвижда се да не се събират такси за отстраняване на нередовности и/или за предоставяне на допълнителна информация. Приходите от таксите не могат да се изразходват за допълнително материално стимулиране на служителите на административните органи, а само за повишаване качеството на предоставяната услуга, е посочено в проектозакона.

Промените предвиждат още всички административни органи, които издават лицензи и извършват регистрация, да създадат и да поддържат обособени раздели към публичните регистри. Те ще съдържат информация за подадените заявления за издаване на лиценз или регистрация по реда на тяхното подаване, броя и вида на приложените документи. Тази мярка ще осигури публичност и прозрачност на движението на постъпилите преписки. Информация ще може да се следи безплатно, а длъжностните лица, които не водят регистри, ще подлежат на административно-наказателна отговорност.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.