Пропускане към основното съдържание

9 важни въпроса за рака

... и техните отговори.
Злокачествените образувания, за съжаление, могат да се определят като един от най-големите бичове за човечеството – според статистиката в резултат от тях умират около 15% от хората. В същото време малко са тези, които знаят достатъчно за това какво е рак и как могат да се борят с него.

Въпрос №1: Защо ракът се нарича рак? 

Названието “рак” (на гръцки – “oncos”, на латински “cancer”) е дал на това заболяване древногръцки лекар Хипократ заради външното сходство на злокачественото образувание с рака, който забива пипалата си дълбоко в здравата тъкан.
В съвременната медицина рак се наричат злокачествените новообразувания, образуващи се в епителната тъкан. Останалите злокачествени новообразувания (от мускулна, нервна и други тъкани) е неправилно да бъдат наричани рак. Но най-често по традиция рак се наричат всички онкологични заболявания.

Въпрос №2: По какво злокачествените образувания се различават от доброкачествените? 

Разликите са три. 
Първо, раковите образувания растат безконтролно, т.е. техните клетки постоянно се делят и произвеждат себеподобни. 
Второ, те не са ограничени от тъканта, от която произлизат, а прорастват в околните органи и тъкани и ги разрушават. 
И трето, злокачествените новообразувания образуват метастази – раковите клетки се пренасят от кръвтак или лимфата в други органи, където израстват нови образувания, сходни с първоначалното. 

Въпрос №3: Можем ли да се заразим с рак? 

При контакт с болен от рак – не. За развитието на рака съществуват две основни условия.
Първото е промяна в генетичния апарат на клетката, т.е. ДНК, което кара клетката да се размножава без контрол и изключва механизма на програмирана гибел, присъщ на всяка клетка в края на нейния жизнен цикъл. Т.е. всяка ракова клетка произлиза от собствените ни клетки и тя може да запази своите първоначални признаци (тези образувания се наричат високо диференцирани) или напълно да ги изгуби (ниско диференцирани).
Второто условие е нарушение в това 
 звено от имунната система, което е отговорно за откриването и унищожаването на раковите клетки.

Изменението на генетичния апарат може да се извърши под въздействието на много фактори: химически канцерогени, йонизиращо излъчване, наследствена предразположеност. Съществуват новообразувания, появата на които зависи от повишеното ниво на хормони. Например повишеното ниво на женските полови хормони (естрогени) увеличава риска от развитието на рак на гърдата и матката, а на мъжките полови хормони (андрогени) – риска от рак на простатата.

Някои видове рак се развиват на почвата на т.нар. предракови заболявания – например ракът на стомаха често е предшестван от продължително съществуваща язва.

Повечето предракови заболявания са вирусни инфекции – те са отговорни за 15% от всички случаи на рак. Вирусът поразява клетката и се помества в нейния генетичен апарат. Най-известните вируси, предразполагащи към рак, са отделни видове папиломавируси - за рак на шийката на матката и половия член, вирусите на хепатит В и С - за рак на черния дроб, вирусът на Апщейн-Бар - за лимфома на Беркит и др.

Въпрос №4: Може ли ракът да се предава по наследственост? 

Пряко наследствено предаване на рака не съществува. Но предразположеността към заболяването (от определени видове рак) може да се наследи, при това различните новообразувания имат различно значение. Някои генетични особености многократно повишават риска от появата на рак на гърдата (при роднините на болна от този вид рак жена), въпреки че той може да се прояви и без тях. Ракът на черния дроб зависи повече от външните въздействия. 
Зависимостта от развитието на рак по наследственост има характер на вероятност, а не на пряко предаване.

Въпрос №5: Можем ли да се ваксинираме срещу рак? 

Въпреки усилията на науката все още няма нито една ваксина срещу рак. Но съществуват ваксини срещу вирусни инфекции, които предразполагат към развитието на раково заболяване. Всеки желаещ може да се ваксинира срещу онкогенните 
папиломавируси или срещу вируса на хепатит В.

Въпрос №6: Може ли ракът да се излекува? Винаги ли той води до смърт? 

Лечението е възможно, но не винаги. Възможността за излекуване зависи от няколко фактора:
- вида на злокачественото новообразувание – различните видове рак притежават различна скорост на растеж и вероятност от образуването на метастази (най-опасни са ниско диференцираните новобразувания, които са изгубили признаците за принадлежност към първоначалната тъкан);
- стадий на заболяването, на който е поставена диагнозата (ако образуванието е малко по размери, намира се в пределите на един органи и няма метастази, шансовете за излекуване са доста големи);
- точност на диагностиката и правилен подбор на лечението;
- възможности на заведението, където се провежда терапията (наличие на необходимото оборудване, достатъчна квалификация на специалистите).

Въпрос №7: Как да се открие ракът в ранен стадий? 

За съжаление не съществува абсолютен алгоритъм за ранната диагностика на рака. Някои от старите методи вече не са актуални. Флуорограмата за откриване на рака на белите дробове прекрасно се справя с диагностиката на туберкулозата, но не и с рака. Ползата от теста за специфичен антиген на простата за диагностициране на рака на простата е също доста съмнителна.

Днес за ефективни методи на диагностика се смятат: 
- мамографията - за ранна диагностика на рака на гърдата;
- цитологичното изследване на намазка на шийката на матката;
- тест за скрита кръв в екскрементите;
- колоноскопия - за диагностика на рак на червата.

Все повече възможности придобива скринингът на онкологичните заболявания, използващ генетичните маркери. Но за съжаление този метод е доста скъп и съществува само в някои страни, където на рака се обръща повече внимание на държавно ниво

Въпрос №8: Вярно ли е, че най-страшното при рак са метастазите? 

Ако се говори за страшно, при рак то е всичко. Метастазите наистина силно влошават прогнозите, тъй 
 , тъй като те не могат да бъдат отстранени и нарушават работата на тези органи, в които са се появили. Но често и без метастази ракът води до смърт.

Първо, активно размножаващите се ракови клетки изискват постоянен приток на питателни вещества. При засилената обмяна на вещества нараства и количеството на продуктите на обмена, повечето от които са токсични. Всичко това води до отслабване и изтощение на болния до т.нар. ракова кахексия и до натравяне на организма – ракова интоксикация.

Второ, злокачественото образувание може да се образува в жизнено важен орган или да прорасне в него и да предизвика недостатъчност на функциите. Най-опасни в този план са новообразуванията в мозъка.

Въпрос №9: Защо при лечението на рака се оплешивява? 
Действието на основните препарати за лечението на рака – цитостатиците е основано на потискане на активно делящите се клетки. Тъй като злокачествените образувания се състоят именно от такива клетки, те стават основните мишени на лекарствата. Но в организма има и здрави клетки, които постоянно се обновяват. Хората, подложени на химиотерапия, често страдат от окапване на косата, ерозия на червата и проблеми в производството на кръв.(а)

Източник zdrave.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.